DSC_0129

SIELUKKAITA KOKEMUKSIA KEMIÖNSAARELLA

VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaali ehti viime viikolla viidenteen kohteeseensa, kun Kemiönsaaren osuus toteutui teemalla TAIDE+KOKEMUS. Unohtumattomia kokemuksia tuottivat Arkipelag Workshopin Jaettu -grafiikan työpaja ja Yhteisötaidetta lintukodossa -luento, Katri Kauppalan Majakan valossa -teos, Aino Toivettulan, Petra Kallion, Lau Naun, Tuisku Torkkelin ja Ilari Toivettulan Se seitsemäs synti sekä Katriina Andrianovin Minä ja Sinä -yhteisöanimoinnin työpaja.

DSC_0001 (kopio)

DSC_0008 (kopio)

DSC_0019 (kopio) 2

Ateljé Tjuda Pedagogin tilat tarjosivat triennaalille idyllisen tapahtumaympäristön. Ateljeen oma toiminta ja triennaalin Kemiönsaaren osuus ovat osoitus siitä, että vireä taiteellinen toiminta on mahdollista myös muualla kuin keskellä kaupungin sykettä.

DSC_0024

DSC_0030

DSC_0032

Sen lisäksi, että kemiönsaarelaistaiteilijat olivat valmistaneet toimintaa ja esiteltävää omasta puolestaan, mahtui viikkoon myös vierailevia esityksiä. Katriina Andrianovin Minä ja Sinä -animaatiotyöpaja elollisti elotonta ja sielutti sielutonta. Yhdelle osallistujalle tarkoitetun Majakan valossa -teoksen dokumentaatio tullaan näkemään Turun tapahtumaviikolla.

DSC_0038

DSC_0037

DSC_0048

VASTAAN+OTTO triennaalin järjestäjä ja Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch osallistui Andrianovin työpajaan. Osallistujan rooli yhteisötaiteellisessa työpajassa oli Pialle uusi kokemus: ”Oli ihanaa, kun projektista ei tällä kertaa tarvinnut olla vastuussa, vaan sai olla vastuussa. Ryhmän jäsenenä kannetaan tietenkin myös vastuuta.”

DSC_0083

DSC_0103

DSC_0123

DSC_0075

DSC_0149

Pian mukaan Minä ja Sinä -yhteisöanimoinnin työpajan tavoitteena oli miettiä omaa olemista suhteessa esineisiin ja elottomaan ympäristöön. Samalla pohdittiin suhteita ryhmän jäsenten kesken. Elottoman elollistaminen, animoiminen ja sieluttaminen tuntui hämmentävältä: ”Ajatus siitä, kuka puhuu, hukkui välillä täysin: puhunko minä vai esine minusta? vai puhuuko esine minun puolestani?”

DSC_0153

DSC_0177 (kopio)

DSC_0185 (kopio)

DSC_0230

Työpajan päätteeksi yleisölle järjestettiin esitys, jossa jokainen osallistuja elollisti tietyn esineen. Pia animoi tulta ”ruokkimalla” sitä. Projektin tuominen yleisön eteen teki hänen mielestään kokemuksesta erilaisen: ”Vaikka aistikokemukset – hengittäminen puun kanssa, puuoven silittäminen, tulen ääntely ja sen tuoksu – voi kokea ja olen kokenut muutenkin, teki julkinen esitys – tai ylipäätään tieto siitä, että esitys tulee tapahtumaan yleisön edessä – kokemuksesta erilaisen.” Kaiken kaikkiaan kokemus oli kuitenkin hyvin positiivinen: ”Olen enemmän kuin tyytyväinen ja sieluttaminen jäi – toivottavasti! – omaankin elämääni, niin omalla ajalla kun yhteisötaideprojekteissakin.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *