Kylis_forilla_prinseessa_FB

HÔTEL TRIENNIAL DE LUXE SULKI OVENSA: YHTEISÖTAIDE ON KUOLLUT. ELÄKÖÖN YHTEISÖTAIDE!

Helsinki, Rauma, Pori, Mynämäki, Kemiönsaari, Vaasa… Ja Turku! Kahden kuukauden yhteisötaidemylläkän jälkeen VASTAAN+OTTO saapui päätökseensä, kun Hôtel Triennial de Luxen ovet avattiin viimeistä kertaa 30.5.2016 TEHDAS teatterilla Turussa.

_DSC6639

Turun tapahtumaviikon teemana oli TAIDE+YHTEISKUNTA. Taide kommentoi, kritisoi ja tarjoaa vaihtoehtoja yhteiskunnan ilmiöille. Yhteiskunnallisella taiteella on monta ääntä, monta puhujaa. Monta ääntä kuultiinkin TEHDAS teatteriin rakennetussa VASTAAN+OTTO-näyttelyssä, joka kokosi yhteen triennaalin aikana toteutettuja yhteisötaideprojekteja ympäri länsirannikkoa. Projekteissa ympäröivää todellisuutta ja monenkirjavaa elämänmenoa yleisölle avasivat muun muassa sateenkaariväki, evakot, turvapaikanhakijat, kaupunginosien asukkaat sekä lapset ja alpakat. Lisäksi näyttely esitteli erilaisia taiteen tekemisen tekniikoita, joiden kautta yhteisöllinen työskentely voi – muun muassa – toteutua. VASTAAN+OTTO-tekniikkakavalkadi piti sisällään esimerkiksi varjoteatteria, kaupunkitaidetta, taidekäsityötä, sarjakuvaa, performanssia, tanssia, valokuvaa, valotaidetta, taidegrafiikkaa ja animointia.

_DSC6647

_DSC6649

Näyttelyn lisäksi Hôtel Triennial de Luxen tarjontaan kuuluivat näkökulmiltaan mitä erilaisimmat tapahtumat, työpajat ja esitykset.

Viikko alkoi menneiden muistelulla, kun Gaykätkön viimeistä aukioloviikkoa juhlistettiin kiitoksin ja muistopuhein. Ohjelmassa oli myös Kuolleena syntyneiden ideoiden krematorio -työpaja, jossa taiteellisen työn merkityksellisyyttä ja eteenpäin katsomista sai pohdiskella ruumisarkkuun asettautumalla ja omaa hautajaissuunnitelmaansa laatimalla.

Tiistaina tunnelmat olivat jo toisenlaiset, kun teatterin tanssilattian valtasi Sonja Jokiniemen ja Veera Kivelän kieltä ja kommunikaatiota käsittelevä kaunis ja koskettava teos TU.

_DSC6652

_DSC6673

_DSC6700

_DSC6710

Anne Niskalan ja Ninni Korkalon Kyläilyarmeija järjesti pitkin viikkoa koulutustilaisuuksia, jossa valmennettiin uutta upseeristoa kyläilykulttuurin säilyttämiseen ja ylläpitämiseen. Koulutus huipentui perjantaina 3.6.2016 Turun kauppatorilla, jossa uudet upseerit vannoivat valansa ja pääsivät nostamaan pullapitkot olalleen.

Viikon ajan esillä oli myös Laura Böökin, Anna Knappen ja Amir Junesin videoteos Mohajer, joka käsittelee afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Perjantaina teoksesta järjestettiin keskustelutilaisuus, jossa pohdittiin teoksen teemoja paitsi turvapaikanhakijoiden omien kokemuksien myös taideteoksen tekemisen kontekstissa.

_DSC6735

_DSC6812

_DSC6740

_DSC6786

Turun tapahtuman lopunajat koittivat, kun Ilmestyskirjan peto päästettiin irti Kidutusta, kuolemaa ja kapinointia! -klubiviikonlopussa. Otsikon mukaisesti yleisöllä oli mahdollisuus kokeilla kidutettavana oloa Antti Oksasen ja Maria Westin teoksessa Modified torture techniques – muunneltuja kidutustekniikoita sekä pitää palopuheita Speech Karaoken muodossa. Toivoa ja lempeyttä viimeisiin hetkiin toivat pastellinen RoKoKoo Grunge Caramel -ryhmä, Sandrina Lindgrenin elävä suihkulähde sekä sunnuntaina esitetty Jaana Pirskasen Se on vaan koko maailma – elokuva näkyväksi tulemisesta, sukupuolesta ja rohkeudesta.

_DSC6792

_DSC6859

_DSC6912

Viimeisen viikon – kuten koko VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin – matka on ollut vaiheikas ja jännittävä, täynnä niin suuria ilon ja riemun hetkiä kuin keskisuuria epätoivon alhojakin. Kidutuksesta, kuolemasta ja kaikesta huolimatta Turun tapahtuma päättyi kuitenkin seesteisiin tunnelmiin. Triennaali sai arvoisensa päätöksen, kun sitä symboloiva arkku kannettiin sunnuntaina hautajaissaatossa vihreämmille nummille. VASTAAN+OTTO ei ole enää joukossamme – yhteisötaide on kuollut. Eläköön yhteisötaide!

_DSC6936

_DSC6776(Sen verran hanakasti triennaali kuitenkin eli ja potki aivan ruumisauton takakonttiin asti, että ylösnousemus koetaan suurella varmuudella kolmen vuoden kuluttua. Siihen asti: kiitos ja näkemiin!)

Kuvat lauantain päätöstapahtumasta: Stefan Crämer

Artikkelikuva: Ninni Korkalo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *