Kylis_forilla_prinseessa_FB

HÔTEL TRIENNIAL DE LUXE SULKI OVENSA: YHTEISÖTAIDE ON KUOLLUT. ELÄKÖÖN YHTEISÖTAIDE!

Helsinki, Rauma, Pori, Mynämäki, Kemiönsaari, Vaasa… Ja Turku! Kahden kuukauden yhteisötaidemylläkän jälkeen VASTAAN+OTTO saapui päätökseensä, kun Hôtel Triennial de Luxen ovet avattiin viimeistä kertaa 30.5.2016 TEHDAS teatterilla Turussa.

_DSC6639

Turun tapahtumaviikon teemana oli TAIDE+YHTEISKUNTA. Taide kommentoi, kritisoi ja tarjoaa vaihtoehtoja yhteiskunnan ilmiöille. Yhteiskunnallisella taiteella on monta ääntä, monta puhujaa. Monta ääntä kuultiinkin TEHDAS teatteriin rakennetussa VASTAAN+OTTO-näyttelyssä, joka kokosi yhteen triennaalin aikana toteutettuja yhteisötaideprojekteja ympäri länsirannikkoa. Projekteissa ympäröivää todellisuutta ja monenkirjavaa elämänmenoa yleisölle avasivat muun muassa sateenkaariväki, evakot, turvapaikanhakijat, kaupunginosien asukkaat sekä lapset ja alpakat. Lisäksi näyttely esitteli erilaisia taiteen tekemisen tekniikoita, joiden kautta yhteisöllinen työskentely voi – muun muassa – toteutua. VASTAAN+OTTO-tekniikkakavalkadi piti sisällään esimerkiksi varjoteatteria, kaupunkitaidetta, taidekäsityötä, sarjakuvaa, performanssia, tanssia, valokuvaa, valotaidetta, taidegrafiikkaa ja animointia.

_DSC6647

_DSC6649

Näyttelyn lisäksi Hôtel Triennial de Luxen tarjontaan kuuluivat näkökulmiltaan mitä erilaisimmat tapahtumat, työpajat ja esitykset.

Viikko alkoi menneiden muistelulla, kun Gaykätkön viimeistä aukioloviikkoa juhlistettiin kiitoksin ja muistopuhein. Ohjelmassa oli myös Kuolleena syntyneiden ideoiden krematorio -työpaja, jossa taiteellisen työn merkityksellisyyttä ja eteenpäin katsomista sai pohdiskella ruumisarkkuun asettautumalla ja omaa hautajaissuunnitelmaansa laatimalla.

Tiistaina tunnelmat olivat jo toisenlaiset, kun teatterin tanssilattian valtasi Sonja Jokiniemen ja Veera Kivelän kieltä ja kommunikaatiota käsittelevä kaunis ja koskettava teos TU.

_DSC6652

_DSC6673

_DSC6700

_DSC6710

Anne Niskalan ja Ninni Korkalon Kyläilyarmeija järjesti pitkin viikkoa koulutustilaisuuksia, jossa valmennettiin uutta upseeristoa kyläilykulttuurin säilyttämiseen ja ylläpitämiseen. Koulutus huipentui perjantaina 3.6.2016 Turun kauppatorilla, jossa uudet upseerit vannoivat valansa ja pääsivät nostamaan pullapitkot olalleen.

Viikon ajan esillä oli myös Laura Böökin, Anna Knappen ja Amir Junesin videoteos Mohajer, joka käsittelee afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden identiteettiin liittyviä kysymyksiä. Perjantaina teoksesta järjestettiin keskustelutilaisuus, jossa pohdittiin teoksen teemoja paitsi turvapaikanhakijoiden omien kokemuksien myös taideteoksen tekemisen kontekstissa.

_DSC6735

_DSC6812

_DSC6740

_DSC6786

Turun tapahtuman lopunajat koittivat, kun Ilmestyskirjan peto päästettiin irti Kidutusta, kuolemaa ja kapinointia! -klubiviikonlopussa. Otsikon mukaisesti yleisöllä oli mahdollisuus kokeilla kidutettavana oloa Antti Oksasen ja Maria Westin teoksessa Modified torture techniques – muunneltuja kidutustekniikoita sekä pitää palopuheita Speech Karaoken muodossa. Toivoa ja lempeyttä viimeisiin hetkiin toivat pastellinen RoKoKoo Grunge Caramel -ryhmä, Sandrina Lindgrenin elävä suihkulähde sekä sunnuntaina esitetty Jaana Pirskasen Se on vaan koko maailma – elokuva näkyväksi tulemisesta, sukupuolesta ja rohkeudesta.

_DSC6792

_DSC6859

_DSC6912

Viimeisen viikon – kuten koko VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin – matka on ollut vaiheikas ja jännittävä, täynnä niin suuria ilon ja riemun hetkiä kuin keskisuuria epätoivon alhojakin. Kidutuksesta, kuolemasta ja kaikesta huolimatta Turun tapahtuma päättyi kuitenkin seesteisiin tunnelmiin. Triennaali sai arvoisensa päätöksen, kun sitä symboloiva arkku kannettiin sunnuntaina hautajaissaatossa vihreämmille nummille. VASTAAN+OTTO ei ole enää joukossamme – yhteisötaide on kuollut. Eläköön yhteisötaide!

_DSC6936

_DSC6776(Sen verran hanakasti triennaali kuitenkin eli ja potki aivan ruumisauton takakonttiin asti, että ylösnousemus koetaan suurella varmuudella kolmen vuoden kuluttua. Siihen asti: kiitos ja näkemiin!)

Kuvat lauantain päätöstapahtumasta: Stefan Crämer

Artikkelikuva: Ninni Korkalo

Mads Nordtvedt_vaasa3

TUNNELMIA VAASAN VASTAAN+OTOSTA

Turussa triennaaliviikko on täydessä vauhdissa, mutta VASTAAN+OTTO-blogi palaa hetkeksi vielä Vaasan tunnelmiin.

Vaasan tapahtumaviikkoa kommentoi paikallinen koordinaattori Maria Norbäck. Kuvat ovat Ali Aljboorin, Anna Petterssonin, Felice Hapetzederin ja Mads Nordtvedtin ottamia.

”Vaasassa saatiin nauttia hienosta ilmasta ja suuresta yleisöstä triennaaliviikonlopun aikana. Samaan aikaan järjestettiin Vaasan kevätmarkkinat ja Mahdollisuuksien tori, jonka teemana oli myös Vastaanottaminen.”

_MG_8497

_MG_8502

_MG_8513

”Emmi Valveen ja Pertti Jarlan sarjistyöpaja oli osallistujille hieno kokemus, josta jäi pienlehti muistoksi yhteisestä teemasta VASTAAN+OTTO.”

Ska¦êrmavbild 2016-05-27 kl. 16.52.26

Ska¦êrmavbild 2016-05-27 kl. 17.00.11

DSC_3967_6548
Ska¦êrmavbild 2016-05-27 kl. 16.12.22

Ska¦êrmavbild 2016-05-27 kl. 16.21.15

Ska¦êrmavbild 2016-05-27 kl. 17.20.35

”Tanssiesitykset oltiin sijoitettu ulos muiden tapahtumien keskelle. Nuoret tanssijat esiintyivät vuorovaikutteisesti yleisön kanssa, joka sai määrätä värikoodeilla miten ja koska tanssijat liikkuvat.”DSC_0059

DSC_0078

DSC_0157

DSC_0152

DSC_3278_6221

Mads Nordtvedt_vaasa3

”Bridging Zip-code65 rakensi markkinakojujen sekaan talon, jossa osallistujat näyttivät projektin aikana ottamiaan valokuvia ja keskustelivat markkinakansan kanssa.”

DSC_0168

”Spread the inc. myi taiteilijoiden suunnittelemia VASTAAN+OTTO-t-paitoja torilla.”

Ska¦êrmavbild 2016-05-27 kl. 16.13.47

OD1B4520

OD1B4601

OD1B4611

OD1B4801

”Ristinummen lähiössä julkistettiin Local A yhteisötaideteos purukumien saattelemana.

Kiitos markkinakansalle, joka osallistui kiitettävästi tapahtumiin!”

Näyttökuva 2016-06-01 kello 12.48.55

KIDUTUSTA, KUOLEMAA JA KAPINOINTIA! -klubiviikonloppu 4.-5.6.2016

Ensimmäisen yhteisötaiteen triennaalin lopunajat ovat lähellä –  on aika päästää Ilmestyskirjan peto irti! Triennaalin absurdin apokalyptinen grande finale pitää sisällään kidutusta, kuolemaa, kapinointia ja jotain toiveikastakin, ehkä.

VASTAKOHTIEN VASTAANOTTO
Lauantaina 4.6.2016 klo 18-23

 • Astu ulos mukavuusalueelta ja asetu kidutettavaksi! Antti Oksasen ja Maria Westin teos Modified torture techiniques – muunneltuja kidutustekniikoita antaa mahdollisuuden kokeilla kolmea eri kidutusmenetelmää klo 19 alkaen. http://www.vastaanplusotto.fi/info/ohjelma/turku/muunneltuja-kidutusmenetelmia/
 • Valinta on sinun – käytä ääntäsi! Klo 21 alkaen Speech Karaoke-iltamien myötä klubi täyttyy palopuheista, paljastuksista ja manifesteistä! http://speechkaraoke.org/
 • Heitä onnenkolikko ja esitä toive Sandrina Lindgrenin Fountain-teokseen
 • RoKoKoo Grunge Caramel -ryhmän elävä maalaus kuljettaa vallankumouksen tunnelmaan
 • Illan seremoniamestarina toimii Hotel Triennial de Luxen reseptionisti Ishmael Falke
 • Baari avoinna!

PÄÄTÖSBRUNSSI
Sunnuntaina 5.6.2016 klo 13-16

 • Triennaalin hautajaissaattue ja yhteinen maljanosto klo 13 – tule kantamaan arkkua!
 • Hotel Triennial de Luxen nyyttikestit ruokkivat sielua ja ruumista – tuo klo 13:30 alkavaan  D-I-Y buffettiin suolainen tai makea sunnuntaiherkkusi! Kuplivaa ja muuta juomaa löydät baarin puolelta.
 • Elokuva näkyväksi tulemisesta, sukupuolesta ja rohkeudesta. Klo 14 alkaen Se on vaan koko maailma -elokuvan näytös ja keskustelu. https://www.facebook.com/Seonvaankokomaailma/

Klubiviikonlopun tapahtumat TEHDAS teatterilla, osoitteessa Itäinen Rantakatu 64, Turku. Vapaa pääsy.

Yhteisötaide on kuollut – eläköön yhteisötaide!

 

IMG_5797

VASTAAN+OTTO 30.5.-5.6.2016, TURKU

(Scroll down for English!)

Kevään aikana länsirannikon kaupunkeihin levittäytynyt yhteisötaiteen triennaali VASTAAN+OTTO on viimeistä tapahtumaviikkoa vaille valmis. TEHDAS teatteriin Turkuun rakentuva VASTAAN+OTTO -näyttely esittää ne vallattomat ja valloittavat vuorovaikutussuhteet, joita taiteen ja elämän välille on luotu kahden viime kuukauden aikana Helsingissä, Kemiönsaarella, Mynämäellä, Raumalla, Porissa, Vaasassa ja tulevalla viikolla Turussa.

Ympäröivää todellisuutta ja monenkirjavaa elämänmenoa tarkastellaan näyttelyssä ja siihen liittyvissä tapahtumissa muun muassa sateenkaariväen, evakoiden, turvapaikanhakijoiden, kaupunginosien asukkaiden, nuorten ja jopa eläinten näkökulmista. Näyttely avaa laajan näkymän myös erilaisiin taiteen tekniikoihin, joiden kautta yhteisötaiteellinen työskentely voi toteutua. Liki kolmekymmentä teosta kattava kokonaisuus on toteutunut esimerkiksi varjoteatterin, kaupunkitaiteen, taidekäsityön, sarjakuvan, performanssin, tanssin, valokuvan ja valotaiteen sekä taidegrafiikan keinoin.

Näyttelyn lisäksi Turun triennaaliviikko 30.5.-5.6.2016 koostuu esitysteoksista, työpajoista ja tapahtumista. Sekä näyttelyyn että tapahtumiin on ilmainen sisäänpääsy – lämpimästi tervetuloa!

VASTAAN+OTTO -näyttely

YKSITYISKOHTIEN VÄLIAIKAINEN OBSERVATORIO + T.E.H.D.A.S DAS COMMUNITY + RUOKI TAITEELLA + SAUNAA JA SUOLAA + VASTAANOTTO + UTOPIA (EMPATIASTA) + HANKAA MU KANS + GAYKÄTKÖ + THE IMPOSSIBLE COMMUNITY ART PIECE + VARJOHALLITUS + MAJAKAN VALOSSA + SE SEITSEMÄS SYNTI + JAETTU + MINÄ JA SINÄ. + BRIDGING ZIPCODE-65 + SPREAD THE INK! + VASTAANOTTO-SARJAKUVAPAJA + VA MEE + VÄRIKOODEJA + MINULTA SINULLE + SCULPTURAL PAVILION + MOHAJER + TU + SE ON VAAN KOKO MAAILMA + MUUNNELTUJA KIDUTUSTEKNIIKOITA + PIUHAT SEKAISIN + KYLÄILYARMEIJA + KUOLLEINA SYNTYNEIDEN IDEOIDEN KREMATORIO

Näyttely Hôtel Triennial de Luxeksi muuttuneella TEHDAS Teatterilla, os. Itäinen rantakatu 64, 20810 Turku on avoinna seuraavasti:

 • ma 30.5.pe 3.6.2016 klo 1621
 • la 4.6.2016 klo 1823
 • su 5.6.2016 klo 1316

Tapahtumat:

Tapahtumat, työpajat ja esitykset TEHDAS Teatterilla, os. Itäinen rantakatu 64, 20810 Turku, ellei muutoin mainita. Ohjelma on avoin elämälle, mutkille ja muutoksille – ajankohtaiset tiedot löydät aina Facebookin tapahtumasivulta >>>

MAANANTAI 30.5.2016

 • Klo 17 – 19 Kuolleina syntyneiden ideoiden krematorio: Taiteellisen työn merkityksellisyyttä ja eteenpäin katsomista tarkasteleva avoin workshop yhteistyössä Pietet hautaustoimiston kanssa.
 • Klo 17 – 21 Kyläilyarmeijan koulutustilaisuus: Kyläilyarmeija puolustaa vuorovaikutustaitoja ja hyökkää poteroitumista vastaan! Tule mukaan koulutukseen, jonka myötä henkitoreissa oleva kyläilykulttuuri saa huomiota. Kouluttajina toimivat taiteilijapari Anne Niskala ja Ninni Korkalo.
 • Klo 19 Muistopuhe Gaykätkölle: Kalle Hamm, Dzamil Kamanger ja Gaykätkö-työryhmä

TIISTAI 31.5.2016

 • Klo 17 – 21 Kyläilyarmeijan koulutustilaisuus: Hyökkäys poteroitumista vastaan jatkuu, kouluttajina toimivat Anne Niskala ja Ninni Korkalo.
 • Klo 18 TU: TU on Sonja Jokiniemen ja Veera Kivelän yhteistyössä toteuttama teos. Teoksen lähtökohtana on Veeran kieli, joka ilmenee monimuotoisina, intiimeinä äänijärjestelminä ja liikesarjoina. Jokiniemi ja Kivelä kartoittavat esitystilaa koskettaen, äännellen ja liikkuen sekä kommunikoiden esineiden, tilan itsensä ja toistensa kanssa. TU on osa yhteisölähtöistä tutkimusprojektia Without an Alphabet, jossa Jokiniemi yhdessä autististen nuorten aikuisten kanssa tutkii subjektiivisia kielijärjestelmiä. Kivelä on yksi Jokiniemen yhteistyökumppaneista tästä projektista.

KESKIVIIKKO 1.6.2016

 • Klo 17 alkaen Tule kylään! Kyläilyarmeijan avoin vastaanottoharjoitus Yliopistonkadun kävelykadulla.
 • Klo 18 Teoksen takaa / Piuhat sekaisin – kapinallista kirjontaa: Vapaan kirjonnan, villien ja vallattomien pistojen keinoin käsitellään omaa elämää sivuavaa problematiikkaa ja sen suhdetta ympäröivään maailmaan. Hahmotetaan omaa paikkaa koko ajan muuttuvassa maailmassa, jossa mikään ei tunnu enää olevan omissa käsissä. Aiheen ja hitaan tekemisen kautta pyritään saamaan otetta sekavasta elämästä ja maailmasta – ja ehkä saamaan ne piuhatkin jonkinlaiseen järjestykseen, vaikka sitten kapinahengessä. Yhteistyössä kulttuuriyhdistys ALKUpiste ja Skapande Broderiet Stockholm.

TORSTAI 2.6.2016

 • Klo 17 – 18 Kyläilyarmeijan koulutustilaisuus: Sulkeiset ja Valatilaisuuden harjoittelu, Tehdasteatteri

PERJANTAI 3.6.2016

 • Klo 16 Kyläilyarmeijan valatilaisuus: Kyläilyarmeijan koulutus päättyy yhteiseen kyläilyvalatilaisuuteen Turun kauppatorilla.
 • Klo 18 Teoksen takaa / Mohajer: Mohajer on videoteos, joka käsittelee afganistanilaisten turvapaikanhakijoiden kokemuksia pakolaisidentiteetistä ja siitä, miten ei tunne kuuluvansa minnekään. Anna Knappen, Laura Böökin ja Amir Junesin monikulttuurinen ja -kielinen työryhmä kertoo työskentelystään ja esillä olevasta teoksesta.

LAUANTAI 4.6.2016

 • Klo 18-23 Vastakohtien vastaanotto -klubi
 • Klo 19-21 Muunneltuja kidutustekniikoita: Astu ulos mukavuusalueelta ja asetu kidutettavaksi! Antti Oksasen ja Maria Westin teos Modified torture techiques – muunneltuja kidutustekniikoita tarjoaa mahdollisuuden kokeilla kolmea eri kidutusmenetelmää
 • Klo 21-23 Speech Karaoke: Valitse laulun sijasta puhe esitettäväksi! Valikoimassa on niin poliittisia manifestejä, suuria elokuvapuheita, ajatuksia ja kommentteja maailmanmenosta, historiallisia ja henkilökohtaisia paljastuksia. The Speech Karaoke Action Group (Frank Brümmel, Krister Gråhn, Tellervo Kalleinen, Oliver Kochta-Kalleinen, Tuomas Aleksander Laitinen, Carl Sebastian Lindberg, Essi Ojanperä, Pilvari Pirtola, Johanna Raekallio, Satu Rautiainen, Pasi Rauhala, Jyrki Riekki, Hanna Saarikoski ja Julius Valve). http://speechkaraoke.org/

SUNNUNTAI 5.6.2016

 • Klo 13 – 15 Päätösbrunssi:  Kuolleina syntyneiden ideoiden krematorio sulkee ovensa hautajaissaattueen myötä, yhteistyössä hautaustoimisto Pietet.
 • Klo 14 Se on vaan koko maailma: Elokuva näkyväksi tulemisesta, sukupuolesta ja rohkeudesta. Kolme nuorta aikuista kertoo miltä tuntuu, kun keho ei vastaa omaa kokemusta sukupuolesta ja kuinka mahdollisuus itseksi tulemiseen avaa uuden elämän.

Näyttelyyn ja tapahtumiin on ilmainen pääsy – TERVETULOA!


RECEPTION 30.5.-5.6.2016, TURKU

RECEPTION the first triennial of community arts in Finland reaches its Grande Finale this week at TEHDAS Theatre, Itäinen rantakatu 64, Turku.

Between the spring and the early summer of 2016 RECEPTION has spread out to the west coast of Finland. The exhibition at TEHDAS Theatre will gather together all the art processes and practices from Helsinki, Kemiönsaari, Mynämäki, Rauma, Pori and Vaasa. In addition, the triennial week consists of different kinds of performances, workshops and happenings.

All the events are free of charge. We wish you warmly welcome!

RECEPTION Exhibition

YKSITYISKOHTIEN VÄLIAIKAINEN OBSERVATORIO + T.E.H.D.A.S DAS COMMUNITY + RUOKI TAITEELLA + SAUNAA JA SUOLAA + VASTAANOTTO + UTOPIA (EMPATIASTA) + HANKAA MU KANS + GAYKÄTKÖ + THE IMPOSSIBLE COMMUNITY ART PIECE + VARJOHALLITUS + MAJAKAN VALOSSA + SE SEITSEMÄS SYNTI + JAETTU + MINÄ JA SINÄ. + BRIDGING ZIPCODE-65 + SPREAD THE INK! + VASTAANOTTO-SARJAKUVAPAJA + VA MEE + VÄRIKOODEJA + MINULTA SINULLE + SCULPTURAL PAVILION + MOHAJER + TU + SE ON VAAN KOKO MAAILMA + MUUNNELTUJA KIDUTUSTEKNIIKOITA + PIUHAT SEKAISIN + KYLÄILYARMEIJA + KUOLLEINA SYNTYNEIDEN IDEOIDEN KREMATORIO

The opening hours of the exhibition:

 • Mon 30.5.–Fri 3.6.2016, 16–21
 • Sat 4.6.2016, 18–23
 • Sun 5.6.2016, 13–16

Events

Changes in program are possible. You will find the newest updates on our Facebook page.

MONDAY 30.5.2016

 • 17–19 The crematorium of dead ideas. Workshop.
 • 17–21 Kyläilyarmeija. Training session. Ninni Korkalo and Anne Niskala.
 • 19 Memorial of Gaycaching. Kalle Hamm, Dzamil Kamanger and participants.

TUESDAY 31.5.2016

 • 17–21 Kyläilyarmeija. Training session. Ninni Korkalo and Anne Niskala.  
 • 18 TU. Dance performance. Sonja Jokiniemi ja Veera Kivelä.

WEDNESDAY 1.6.2016

 • 17–21 Kyläilyarmeija. Training session. Ninni Korkalo and Anne Niskala
 • 18 Behind the artwork/ Piuhat sekaisin – rebellious needlework. Artist talk. ALKUpiste and Skapande Broderiet Stockholm.

THURSDAY 2.6.2016

 • 17–21 Kyläilyarmeija. Training session. Ninni Korkalo and Anne Niskala

FRIDAY 3.6.2016

 • 16 Kyläilyarmeija takes an oath. The end of the training. NB! This event on Turku Market Square.
 • 18 Behind the artwork / Mohajer. Artist talk.

SATURDAY 4.6.2016

 • 18-23 RECEPTION of contradictions -club
 • 18.45 RoKoKoo Grunge Caramel. Living picture.
 • 19-21 Modified Torture Techniques. Try being tortured.
 • 21-23 Speech Karaoke

SUNDAY 5.6.2016

 • 13–15 Final Brunch.
 • 14 A World of Difference / Se on vaan koko maailma. Movie and discussion.

The exhibition and all the events are free of charge – WELCOME!


 

LISÄTIETOJA/more information:

Suvi Solkio
yhteisötaiteen läänintaiteilija
Taiteen edistämiskeskus, Lounais-Suomen aluetoimipiste
suvi.solkio@taike.fi / Puh. 0295 330 902

Pia Bartsch
yhteisötaiteilija
Koneen Säätiön ylläpitämä taiteilija- ja tutkijaresidenssi Saaren kartano
pia.bartsch@koneensaatio.fi / Puh. (02) 431 4203, 040 720 9735


 

Artikkelikuva: Janika Herlevin SPREAD THE INK! -projektiin kutsutut viisi taiteilijaa (Xenia Fedorchenko (US/RUS), Pertti Jarla (FIN), Marja-Liisa Laitala (FIN), Antti Vaaranmaa (FIN)
ja Emmi Valve (FIN), toteuttivat jokainen omasta näkökulmastaan vastaanoton teemaa tarkastelevan kuvateoksen.
Kuvista painetuttujen t-paitojen myötä myös yleisöllä oli mahdollisuus kantaa vastaanoton sanomaa yllään – ja niin se tekikin!

PS. Luvassa tätä kaikkea ja vähän enemmänkin! Tutki kahden kuukauden aikana tapahtuneisiin kohtaamisiin myös Vastaan+Otto Flickr-tilillä!
13217037_1757623894481650_2332065341326373085_o DSC_0008 (kopio) IMG_4901 ohjeistus etu A3 bleed DSC_0986 IMG_4435 12998470_1582975925348687_6774060527739018106_n 13040927_858057707671408_8702331949247014777_o 13061946_859479947529184_4997697730997236819_n

 

11

MITÄ YHTEISÖTAIDE OIKEASTAAN ON?

Yhteisötaide on vielä vieras ilmiö suurelle yleisölle, mutta sen määritelmät eivät aina aukene taiteen kentän toimijoillekaan. VASTAAN+OTTO triennaalin järjestäjillä ja koordinaattoreilla on kuitenkin vuosien kokemus yhteisötaiteesta. Tässä postauksessa triennaalin paikalliset primus motorit, Sara Ilveskorpi, Pia Hovi-Assad, Maria Nordbäck, Pia Bartsch ja Suvi Solkio kertovat, miten he yhteisötaiteen käsittävät. Ekstrana myös porilaisen T.E.H.D.A.S. -taiteilijakollektiivin pohdintaa taiteesta ja yhteisöistä.

Knitcoin_performanssi

Arkipelag Workshop: Knitcoin-performanssi

Moving_in_kimito_workshop_

Arkipelag Workshop: Moving in Kimitö – WorksMoving_in_kimito_haastaympäristösihop

Arkipelag Workshop: Moving in Kimitö – Haasta ympäristösi

”Yhteisötaide on oppimista yhdessä muiden kanssa. Se lisää ymmärrystä omasta itsestä ja yhteisöstä. Tulevaisuudessa näen yhteisötaiteen nousevan taiteen marginaalista muiden taiteiden rinnalle.” -Sara Ilveskorpi

thumbnail_IMG_6429[1]VASTAAN+OTTO Pori: Sanna Pajunen demoaa vauvojen värikylpymetodia kurssilaisille.

”Kilpailukyvyn sijaan pitää keskittyä kehittämään ihmisten arkea! Tämä tapahtuu esimerkiksi ihmisten välistä vuorovaikutusta lisäämällä: toimien ja oppien yhdessä. Yhteisötaiteella voidaan vaikuttaa meidän kaikkien sosiaaliseen ja fyysiseen ympäristöön tekemällä taide saavutettavaksi, jonka myötä syntyy kokemuksellista elinympäristöä ja elämäniloa.” -Pia Hovi-Assad

thumbnail_utst 10Maria Nordbäck & turvapaikanhakijat: Flashback

thumbnail_29Maria Nordbäck & Vasa svenska demensförening: Tag mig till havet

”Yhteisötaide on kulttuuria jokapäiväisessä elämässä, yhteisötaide on vuoropuhelua ja kohtaamisia taiteellisen toiminnan kautta jonkun yhteisön kanssa.

Yhteisötaide on avointa keskustelevaa taiteellista toimintaa – yleensä jonkun taiteilijan ideoimana – jossa osallistujat työstävät vuorovaikutteisesti sisältöä ja teosta/projektia. Yhteisötaiteen tavoitteet ja vaikutukset voivat vaihdella. Keskustelu siitä mitä yhteisötaide on, on pohjaton, koska se mahdollistaa niin monen erilaisen tekemisen.

Taidetta tarvitaan sielun ruokkimiseen, ja siinä yhteisötaide on hyvä väline, koska kuka vaan voi osallistua, taiteellisista lahjoista riippumatta. Yhteisötaiteen kautta voidaan antaa iloa monen ihmisen arkeen ja lisätä ymmärrystä toisiin ja erilaisuuteen. Yhteisötaidetta tarvitaan varsinkin nyt huonoina aikoina, kun arvostetaan taas yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä. Yhteisötaiteen kautta voidaan vaikuttaa! 1+1 on enemmän kun 2.

Yhteisötaiteen tulevaisuuden näen hyvinkin positiivisena ilmiönä. Yhteisötaide on taiteilijalle valintakysymys, ja se ei sovi kaikille. On väärin luulla, että yhteisötaiteilija on sosiaalityöntekijä, joka haluaa parantaa maailmaa. Ehkä hän on, ehkä ei. Se on kuitenkin varmaa, että sosiaalisia taitoja tarvitaan. Jokaiselle ihmiselle oman arvon tunnustuskin on kuitenkin tärkeä. Taiteilijan rooli on myös olla taiteilija, ja saada siitä tunnustusta. Keskustelu kenen teos on, on vieläkin aiheellinen ja vaatii tarkennusta.

Uskon että yhteisötaide voi tulevaisuudessa olla vielä suurempi osa yhteiskuntaa. Yhteisötaide voisi esimerkiksi näkyä enemmän hoitolaitoksissa ja vanhustenhoidossa. Yhteisötaide voisi olla mukana apuvälineiden suunnittelussa, työpaikkojen ideoimisessa ja kehittämässä yhteenkuuluvuutta. Muutoksia ja luovaa ajattelua tarvitaan tulevaisuutta rakentaessa kaikissa paikoissa.” -Maria Nordbäck

8

3Pia Bartsch & Mynämäen Asemanseudun kylät ry: RoKoKoo Grunge Caramel

”Minulle yhteisötaide on tasavertaisesta prosessista syntyvä, osallistujien ja taiteilijan/taiteilijoiden yhdessä työstämä teos, joka useimmiten esitetään julkisesti yleisölle. Toisin kun perinteisessä taiteessa, jossa taiteilija luo teoksen yleisölle, on tässä taidesuunnassa yhteisö osallisena sen tekemisessä. Teos voi edustaa mitä tahansa taiteenalaa.

Prosessissa osallistujat jakavat yhteisen vastuun keskenään kunkin osaamisen mukaan, taiteilija/taiteilijat kantaa/kantavat yleensä taiteellisen vastuun. Osallistujat kantavat vastuun sisällöstä, koska ovat omien alojensa asiantuntijoita. Teoksen valmistuessa tapahtuu yleensä monenlaisia muutoksia; eri ihmiset tuovat mukanaan erilaisia näkökulmia, kokemuksia, tietoja ja kiinnostuksen kohteita. Sen vuoksi yhteinen työstäminen rikastuttaa sekä teoksen syntyprosessia että vaikuttaa sen lopulliseen tulokseen – joskin se tuottaa taiteilijalle paikoittain keskikokoisia hermoromahduksia: projekti voi muuttua vaikeasti hallittavaksi, aikataulut voivat venyä ja kustannukset heilua.

Yhteisötaiteessa ei-ammattitaiteilijat kokevat aktiiviseen taiteen tekemiseen osallistumisen myötä asioita, joita on vaikea kokea muuten. Mahdollisuus kokeilla, leikkiä ja kokea avautuu nimenoman taiteen kautta. Samasta syystä projektit ovat erittäin antoisia – niiden kautta saa kokea aitoa läheisyyttä, ymmärtämisen ja ymmärretyksi tulemisen tunteita, yhteistä hulluttelua, ilojen ja surujen jakamista, väittelyä, sopimista ja paljon muuta.  Yhteistyö taiteilijan kanssa avaakin usein toisenlaisen näkemyksen taiteeseen. Osallistujat kiinnostuvat laajemmin nykytaiteesta ja lähestyvät sitä ennakkoluulottomammin. Yhteisötaiteeseen osallistumisen kautta arki voi saada merkityksiä eri tavoin kuin pelkkänä taiteen kuluttajana. Yhteenkuuluvuus, kunnioitus ja arvostus toisia kohtaan kasvaa ja henkilökohtainen identiteetti vahvistuu.

Yhteisötaiteen teokset ja kokonaisuudet kyseenalaistavat myös opittuja tapoja ja niiden visuaalisuus voi olla yhtä vapauttavaa kuin ITE-taiteen teokset; ne voivat olla yllättäviä, raakoja ja kapinnallisia – siksikin minusta tarvitaan yhteisötaidetta.

Unelmissani näen tulevaisuudessa yhteisötaiteen tuovan ihmisiä yhteen. Yhteisötaiteen avulla mietitään ja toteutetaan demokraattisesti kaupunki- ja ympäristösuunnittelua, vaikutetaan sosiaalisiin suhteisiin ja ongelmiin sekä yksilölliseen ja ryhmäidentiteettiin.

Perinteisen työn murroksesta (koneet tekevät kasvavan määrän työstä halvemmalla kuin ihmiset, mikä on varmasti peruuttamaton prosessi) johtuen palkkatyöllä on tulevaisuudessa luultavasti yhä pienenevä rooli ihmisten arjessa. Samalla kun ”vapaa-aika” määrällisesti kasvaa, on luotava tarpeelliseen tekemiseen, osallistumiseen ja vaikuttamiseen uusia keinoja, joiden kautta ihminen voi kokea kuuluvansa johonkin, joka korvaa perinteisen palkkatyön roolin. Kun taide tuo ihmiset yhteen, kohtaamiset voivat luoda yhteisöjä sen sijaan, että ihmiset istuisivat työttöminä yksin kotona… Yhteisötaide voi avata uusia roolimalleja, se voi auttaa oman ympäristöaktivismin tai seksuaalisen identiteetin löytämiseen tai mitä tahansa – se voi tuoda avarampaa katsomusta asioihin. Suvi Solkion sanoin: yhteisötaide sitoo ympäröivään todellisuuteen.

Tämä kaikki on tietenkin ihan utopiaa. Mutta utopiana minä tykkään siitä ajatuksesta.” -Pia Bartsch

thumbnail_IMG_1551_2_1024

thumbnail_IMG_8630_1024Raumalaisten unelmista kertova yhteisötaideteos Dreamteam (2014), joka koostui sekä yleisesti kerätyistä että osallistujien työpajoissa käsintekemistä, henkilökohtaisista unelmista. Yksityiskohta: Kati Heljakka, Vapaus leikkiä (2014).

”Jokainen taiteilija ja yhteisö valitsee omat syynsä ja tapansa toimia yhdessä, ei ole olemassa vain yhtä selitystä tai totuutta. Minulle yhteisötaide on yksi taiteellisen työskentelyn muoto, joka pitää sisällään erilaisten ihmisten kohtaamisen ja vuorovaikutuksen taiteen kontekstissa. Yhteisötaide niin kuin taide yleensä, avaa ja nostaa esiin uusia, vaihtoehtoisiakin näkökulmia vallitseviin olosuhteisiin ja ilmiöihin. Se laajentaa nykytaiteen kenttää sijoittumalla perinteistä poikkeavien yhteisöjen ja yleisöjen pariin ja uudenlaisiin ympäristöihin – sinne missä elämä ja arki, yhdenlainen todellisuus tapahtuu.

Yhteisötaidetta tarvitaan, koska kasvokkain kanssakäyminen, aiheen tai tekemisen äärelle kokoontuminen, kuuleminen ja kuulluksi tuleminen, katsominen, näkeminen ja nähdyksi tuleminen, yksilönä oleminen osana yhteisöä tai maailman ja ihmisyyden tarkastelu toisen silmillä ei ole milloinkaan turhaa – päinvastoin, alati muuttuvassa yhteiskunnassa sangen tarpeellista. Tässä mielessä näen yhteisötaiteen olevan osa poliittisen taiteen jatkumoa, milloin lempeästi, milloin barrikadeille nousten.

Yhteisötaiteen tulevaisuuden suhteen on ainakin itsellä paljon toiveita. Vaikka yhteisötaide viihtyykin marginaalissa, toivoisin sen olevan enemmän esillä taidelaitoksissa ja ”virallisissa” taidekeskusteluissa. Toivoisin, että yhteisötaiteen harteille ei väkisin sovitella maailmanparantajan viittaa vaan avattaisiin mahdollisuuksia taiteilijoiden ja yhteisöjen omaehtoiseen toisensa löytämiseen ja kanssakäymiseen – ei niin, että ennalta määritettäisiin tavoitteet ja halutut vaikutukset vaan annettaisiin tila kokeilla ja katsoa, harhailla ja tutkailla.  Toivon myös yhteisötaideteosten ”lukutaidon” kehittyvän; että nähdään pinnan alle ja siellä sykkivät monimuotoiset prosessit ja merkitykset, jotka eivät välttämättä aukea ensi katsomalta päältä päin.” -Suvi Solkio

+

VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin taiteilijanäkökulma yhteisötaiteeseen:

tehdasdascommunityT.E.H.D.A.S. & turvapaikanhakijat: Tehdas das Community

Taidekollektiivi T.E.H.D.A.S. toteutti triennaaliin teoksen Porin lyhytaaltoasemalla noin 40 turvapaikanhakijan kanssa. Pohjana oli yhdessä tekeminen, jokaisen mielipiteen ja taiteellisen ilmaisun kuunteleminen ja alati jatkuva dokumentointi, joista syntyi kollektiivinen yhteistaideteos.

”Mikä on yhteisön merkitys, missä kulkevat sen rajat, kuka ne määrittelee, kuka on osallinen sen olemassaoloon? Mitä on yhteisöön kuuluminen, tai oikeastaan, onko mitään yhteisöä edes olemassa? Yhteisö on sana, jota monesti toistellaan ja asia jota kaivataan, kuin sillä olisi valmiiksi annettu, positiivisesti latautunut merkitys ja olemus. Samaa affektiivista ja toistettua positiivista latausta voisi ajatella kaikuvan läpi aikojen sanassa taide, ainakin joillekin. Näihin kumpaankin voimasanaan liittyy kuitenkin monia muita kaikuja ja konnotaatioita, kuten vaarallinen, kokeileva, rajoja rikkova, aikasidonnainen, ikuinen, villi, uhkaava, väkivaltainen, uskonnollinen, melankolinen, tylsä, mitäänsanomaton, turha, ärsyttävä, mukaansatempaava… Näin kuvattuna kummatkin, yhteisö ja taide, alkavat oudosti kuulostamaan hyvän ja huonon makuisilta, hetken jonkin maun omaavilta vuosikertaviineiltä tai vaihtelevuudessaan mielipuolisilta, mielentilasta ja ajatuksesta toiseen tempoilevilta entiteeteiltä. Nuo kaksi sanaa kiinnittyvät, jopa tarrautuvat kiinni käsitteisiinsä, kuin hakien takuuta olemassaololleen, oikeudelleen olla ja olla oikein ja totuudellisesti. Yhteisö ja taide pyörivät yhteistä kehää nopeammin ja nopeammin, hakevat ja kokevat tarvettaan olla olemassa, kunnes vauhti kiihtyy, kuvat pyörivät silmissä, sekoittuvat toisiinsa, sana ja ääni tulee yhdeksi, fanfaarit pauhaavat ja kaukaa kaikuu yhteinen sävel: yhteisö, taide, yhteisötaide!

Taiteessa kysymys yhteisöstä on avoin ja yhteisön suhde taiteeseen muuttuu, muodostuu aina uudestaan. Taide ja yhteisö eivät ole erillisiä toisistaan, vaan risteävät ja ovat olemassa sisäkkäin. Osallistavuus voi luoda mahdollisuuden odottamattomaan ja hallitsemattomaan toimintaan, työskentelyyn ilman tiettyä muotoa, ajatustenvaihtoon sekä sisältöihin jotka eivät ole yhden tahon sanelemia.” -T.E.H.D.A.S.

DSC_0129

SIELUKKAITA KOKEMUKSIA KEMIÖNSAARELLA

VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaali ehti viime viikolla viidenteen kohteeseensa, kun Kemiönsaaren osuus toteutui teemalla TAIDE+KOKEMUS. Unohtumattomia kokemuksia tuottivat Arkipelag Workshopin Jaettu -grafiikan työpaja ja Yhteisötaidetta lintukodossa -luento, Katri Kauppalan Majakan valossa -teos, Aino Toivettulan, Petra Kallion, Lau Naun, Tuisku Torkkelin ja Ilari Toivettulan Se seitsemäs synti sekä Katriina Andrianovin Minä ja Sinä -yhteisöanimoinnin työpaja.

DSC_0001 (kopio)

DSC_0008 (kopio)

DSC_0019 (kopio) 2

Ateljé Tjuda Pedagogin tilat tarjosivat triennaalille idyllisen tapahtumaympäristön. Ateljeen oma toiminta ja triennaalin Kemiönsaaren osuus ovat osoitus siitä, että vireä taiteellinen toiminta on mahdollista myös muualla kuin keskellä kaupungin sykettä.

DSC_0024

DSC_0030

DSC_0032

Sen lisäksi, että kemiönsaarelaistaiteilijat olivat valmistaneet toimintaa ja esiteltävää omasta puolestaan, mahtui viikkoon myös vierailevia esityksiä. Katriina Andrianovin Minä ja Sinä -animaatiotyöpaja elollisti elotonta ja sielutti sielutonta. Yhdelle osallistujalle tarkoitetun Majakan valossa -teoksen dokumentaatio tullaan näkemään Turun tapahtumaviikolla.

DSC_0038

DSC_0037

DSC_0048

VASTAAN+OTTO triennaalin järjestäjä ja Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch osallistui Andrianovin työpajaan. Osallistujan rooli yhteisötaiteellisessa työpajassa oli Pialle uusi kokemus: ”Oli ihanaa, kun projektista ei tällä kertaa tarvinnut olla vastuussa, vaan sai olla vastuussa. Ryhmän jäsenenä kannetaan tietenkin myös vastuuta.”

DSC_0083

DSC_0103

DSC_0123

DSC_0075

DSC_0149

Pian mukaan Minä ja Sinä -yhteisöanimoinnin työpajan tavoitteena oli miettiä omaa olemista suhteessa esineisiin ja elottomaan ympäristöön. Samalla pohdittiin suhteita ryhmän jäsenten kesken. Elottoman elollistaminen, animoiminen ja sieluttaminen tuntui hämmentävältä: ”Ajatus siitä, kuka puhuu, hukkui välillä täysin: puhunko minä vai esine minusta? vai puhuuko esine minun puolestani?”

DSC_0153

DSC_0177 (kopio)

DSC_0185 (kopio)

DSC_0230

Työpajan päätteeksi yleisölle järjestettiin esitys, jossa jokainen osallistuja elollisti tietyn esineen. Pia animoi tulta ”ruokkimalla” sitä. Projektin tuominen yleisön eteen teki hänen mielestään kokemuksesta erilaisen: ”Vaikka aistikokemukset – hengittäminen puun kanssa, puuoven silittäminen, tulen ääntely ja sen tuoksu – voi kokea ja olen kokenut muutenkin, teki julkinen esitys – tai ylipäätään tieto siitä, että esitys tulee tapahtumaan yleisön edessä – kokemuksesta erilaisen.” Kaiken kaikkiaan kokemus oli kuitenkin hyvin positiivinen: ”Olen enemmän kuin tyytyväinen ja sieluttaminen jäi – toivottavasti! – omaankin elämääni, niin omalla ajalla kun yhteisötaideprojekteissakin.”

logo 30 x 30 cm bleed

TEE OMA GAYKÄTKÖ!

1. Kutsu koolle suunnitteluryhmä, joka on kiinnostunut sateenkaariyhteisön historiasta, arvoista ja yhteiskunnallisesta asemasta
2. Listaa ryhmän kanssa sateenkaariyhteisölle merkityksellisiä paikkoja
 • Voitte kysellä paikallisilta sateenkaarikansalaisjärjestöiltä ja tutuilta sekä perehtyä kirjallisuuteen
 • Voitte myös tehdä nettikyselyn, esimerkiksi Google Drivestä löytyy nettikyselypohjia
3. Valitse ryhmän kanssa lopulliset Gaykätköön tulevat paikat
 • Jokaista paikkaa ei välttämättä tarvitse merkitä erikseen, vaan samantyyppisiä paikkoja niputtaa yhden otsakkeen alle
 • Miettikää myös, mikä on realistinen määrä kätköjä, joita voitte tehdä ja huoltaa, ja kuinka kauan kätköt ovat esillä

ohjeistus etu A3 bleed

4. Suunnittele kätköjen sisällöt
 • Miettikää mitä haluatte kertoa valituista paikoista ja miksi
 • Tutustukaa geokätkö-sivun suunnitteluvihjeisiin ja -ohjeistuksiin www.geokätköt.fi
5. Miettikää myös kätköjen käytännön toteutus
 • Minkälaisiin purkkeihin kätköt laitetaan ja mitä ne sisältävät
 • Miten kätkön naamioidaan ja kiinnitetään paikoilleen
6. Laittakaa kätköt paikoilleen ja mitatkaa niiden koordinaatit älypuhelimella tai käsi-GPS -laitteella
 • Muistakaa, että jos paikka on yksityisalueella, kätkön sijoittamiseen tarvitaan maanomistajan lupa
 • Muistakaa myös luonnonsuojeluun ja suojeltuihin rakennuksiin tai niiden osiin liittyvät säädökset

ohjeistus taka A3 bleed

7. Julkaiskaa kätköjen koordinaatit
 • Jos kätköt noudattavat geokätköilyn periaatteita, ovat pysyviä ja niitä huolletaan, ne voidaan julkaista kirjautumalla viralliselle geokätköily-sivustolle
 • Jos ei, niin niistä voi tehdä oman rinnakkaisen järjestelmänsä ja koordinaatit voi julkaista esimerkiksi tätä varten luodulla facebook-sivulle
8. Muistakaa mainita nettisivuilla ja kätkötiedotteissa, että teos perustuu kuvataiteilijoiden Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin Gaykätkö-teokseen
 • On myös kohteliasta ilmoittaa edellä mainituille taiteilijoille, että olette tekemässä ja/tai toteuttanut Gaykätkö-teoksen, esimerkiksi täällä: https://www.facebook.com/gaycaching/?fref=ts
 • Jos olette saanut teoksen toteuttamista varten apurahan, on hyvien tapojen mukaista mainita myös rahoittajat!

Kuvat mallikätköstä: Kalle Hamm

IMG_7090

”HAUSKA, IHANAN EPÄSUOMALAINEN JA PÖNÖTTÄMÄTÖN” HÔTEL TRIENNIAL DE LUXE AVASI OVENSA MYNÄMÄELLÄ

VASTAAN+OTTO yhteisötaiteen triennaalin Mynämäen osuus huipentui viime torstaina, kun Hôtel Triennial de Luxe avasi vastaanottonsa Saaren kartanon Konehallissa.

Juhliminen alkoi jo edellisenä iltana, kun Ishmael Falken, Sandrina Lindgrenin ja Mynämäen Yöväenteatterin teos Varjohallitus valjasti Mynämäen varjot kertomaan nyky- ja paikallishistoriasta kaduilla ja ikkunoissa.

DSC_0958

DSC_0083

Falken, Lindgrenin ja Mynämäen evakoiden yhdessä VASTAAN+OTTO triennaalia varten valmistama teos keräsi kahdella esityksellään noin 150 katsojaa Mynämäen vanhan Paperikaupan eteen. Evakoiden kokemuksista – sodan kauhuista, kodin menettämisestä ja uuden rakentamisesta – kertova teos paitsi kosketti taidokkaalla kerronnallaan, laajensi myös näkökulmaa tämän hetken pakolaistilanteeseen. Kun Suomeen saapuu pakolaisia muualta, on Falken ja Lindgrenin mukaan tärkeää muistaa, että myös jotkut suomalaiset ovat itse tulleet pakolaisina alueelle.

DSC_0570

DSC_0986

DSC_0999

Silmäkulmien pyyhkimisestä siirryttiin vallan toisenlaisiin tunnelmiin, kun triennaalin virallisen hotellin Hôtel Triennial de Luxen vastaanotto aukaisi ovensa yhteisötaiteen ystäville torstaina. Hotellinjohtaja Nurmisen leikattua silkkinauhan vierasjoukko pääsi askartelemaan itselleen vappuhattuja ja kohottelemaan simamaljoja.

IMG_6676

IMG_6696

IMG_6702

IMG_6732

Tervetuliaissanojen jälkeen lavalle kiipesi Triennial de Luxen oma äänirunoilija Dirk Huelstrunk, joka ihmetytti ja ihastutti yleisöä dada-runoudellaan.

IMG_6816

IMG_6835

Seuraavana vuorossa oli tapahtuman juhlapuhuja, anarkistirunoilija Daniil Kozlov (aka Susinukke Kosola), joka avasi kokemuksiaan ja näkemyksiään yhteisötaiteeseen liittyen. Kozlov vertasi yhteisötaidetta taulun kehyksiin; taiteilija ikään kuin antaa toiminnalle kehykset, joihin yhteisö tuottaa sisällön.

IMG_6836

IMG_6515

Hôtel Triennial de Luxen vastaanotolta vieraat pääsivät kurkistamaan myös hotellihuoneisiin, joissa kartanolla kevään aikana työskennelleet taiteilijaparit Sandrina Lindgren ja Ishmael Falke sekä Dzamil Kamanger ja Kalle Hamm esittelivät teoksiaan. Lindgren ja Falke esittivät yleisölle lyhyen kohtauksen Varjohallituksesta ja kertoivat sen jälkeen teoksen valmistumisprosessista.

IMG_6866

IMG_6943

IMG_6873

IMG_6903

Kamanger ja Hamm olivat valmistelleet vilja-aittaan prosessinäyttelyn teoksestaan Gaykätkö. Näyttelypaikalle pääseminen – tai pikemminkin sen löytäminen – ei kuitenkaan ollut yksinkertaista. Gaykätköilyhengessä vilja-aitassa sijaitsevaan näyttelyyn oli suunnistettava halki kartanon tiluksien GPS-laitteen avulla. Hôtel Triennial de Luxen avajaiset toimivat samalla virallisina avajaisina Gaykätkölle. Kätköt ovat yleisön löydettävissä 5. kesäkuuta asti.

IMG_6947

IMG_6958

Teosesittelyiden jälkeen oli aika palata hotellin vastaanotolle, jossa ilta jatkui ruoan, juoman ja tanssin merkeissä. Hotellin house band Nousteprassi kajautti ilmoille rytmikästä kevätmusiikkia, joka innosti tanssilattialle niin Yöväenteatterin kuin itse hotellin johtajankin.

IMG_6978

IMG_7001

IMG_6996

Ylenpalttisen hauskanpidon vastapainoksi seuraavan päivän ohjelma sisälsi painavaa asiaa. Varjohallituksen ja Gaykätkön taiteilijat osallistujavahvistuksineen kokoontuivat kartanon saliin käymään läpi ja analysoimaan teoksia yhteisötaiteellisten prosessien näkökulmasta. Keskustelua herättivät mm. miten yhteisö voi vaikuttaa teokseen, miten teos toisaalta yhteisöön? minkälaisia haasteita projektin aikana voi ilmetä? mitä osallistujat ja taiteilija projektista saavat?

DSC_0922

DSC_0923

Hôtel Triennial de Luxen väki kiittää vieraita onnistuneesta juhlasta ja valmistautuu VASTAAN+OTTO:on vielä Kemiönsaarella, Vaasassa ja Turussa. Merci et à bientôt!

IMG_7094

13001112_10154121210833988_308944623014043548_n

PUUVILLASTA UTOPIAAN, RADIOASEMALTA RAEKUURON KAUTTA SAUNOMAAN!

Poimintoja Porin VASTAAN+OTTO -triennaaliviikon teoksista ja tunnelmista!

Kuka saa ja kenelle annetaan, mitä siitä seuraa ja miten sitä seurataan?

Anna Turusen ja Iida Nikitin yhdessä porilaisten asukasyhdistysten kanssa ideoimia ja toteuttamia elämyksellisiä ja kokemuksellisia kaupunginosavastaanottoja järjestettiin Yyterissä, Päärnäisissä sekä Hakapellontiellä ja Umpikujassa. Vastaanottojen dokumentaatio koottiin näyttelyksi Elävän Porin Toimistolle 19.-23.4.2016. Lisää kuvia teoksesta löydät VASTAANOTTO-tapahtumasta Facebookista.

Armadan keskellä, tervetuloa kesä ja MAISEMA! Yyterin Vastaanotto 16.4.2016. Kuvat: Anne Katriina Roininen, Markus Luiro, Anna Turunen ja Iida Nikitin

13001112_10154121210833988_308944623014043548_n

12998558_10154121210303988_6950770610196129140_n 13043764_10154121209348988_386456791603707347_n12805856_10154121211743988_1520775060214762975_n

Moi, olen Maija ja sytyn aina pimeässä! Päärnäisten Vastaanotto Esivallankadulla 10.4. 2016. Kuvat: Markus Luiro

13055361_10154121294378988_6433431739237637627_n

12994460_10154121291918988_4457825561415962651_n 13001100_10154121297563988_6690004593509451881_n13002522_10154121309493988_2655432392458443941_o

DEAD END ja tila, josta ei voi edetä. Friisintietä pitkin Umpikujan ja Hiekkapellontien asukkaiden Vastaanotolle 17.4.2016. Kuvat: Juuso Seppälä

12998454_10154121397823988_256956462068782144_n

12998644_10154121389363988_4998580731663052707_n 13043499_10154121392018988_3900754814604686384_n13063376_10154121390903988_6329138042371766643_o

VASTAANOTTO-näyttely Elävän Porin toimistolla. Kuvat: Anna Turunen ja Anna Jensen

12998470_1582975925348687_6774060527739018106_n

12994435_10154124293898988_4030938078783254848_n 13076931_10153799267029748_7748863166436178894_nIMG_4583

Miten eläimet ovat osa yhteisöä? Miten kommunikoimme heidän kanssaan?

Mitä muita näkökulmia eläimiin on kuin tuotannollisuus tai lemmikit? Porin lastenkulttuurikeskuksen taiteilijoiden, lasten, alpakoiden ja eläintenhoitajien yhteisprojekti Ruoki taiteella! avasi kysymyksiä eläimen ja ihmisen kohtaamisesta taiteen keinoin. Tiistaina 19.4. Ahlaisissa toteutuneesta teoksesta vastasivat Porin lastenkulttuurikeskus, Ahlaisten päiväkoti ja Wuthering Heights Ky ”Humiseva Harju” -alpakkatila. Kuvat: Porin lastenkulttuurikeskus ja Pia Bartsch

13040927_858057707671408_8702331949247014777_o

944828_1258810290813817_8768580511822649606_n 12986922_1259429537418559_175246559534842031_n13071995_858057914338054_3166608749113695691_o

Mikä on yhteisön merkitys, missä kulkee sen rajat, kuka ne määrittelee, kuka on osallinen sen olemassaoloon?

T.E.H.D.A.S das community -teoksen pohjana oli yhdessä tekeminen, jokaisen mielipiteen ja taiteellisen ilmaisun kuunteleminen ja alati jatkuva dokumentointi. Näistä aineksistä syntyi T.E.H.D.A.S ry:n taiteilijoiden ja Liinaharjassa asuvien turvapaikanhakijoiden kollektiivinen taideteos, jossa pohditaan yhteisön käsitettä, sen merkityksiä ja problematiikkaa: ”Havahtumista loputtomaan hetkeen, jossa yhteisö on suuri kysymys ja toinen ihminen vielä suurempi. Antautumista tuon kysymyksen ja hämmennyksen vietäväksi, kaikkine eri ajatuksineen, tunteineen, olemuksineen, näkemyksineen, näkyineen ja uskomuksineen.”

Väinölän lyhytaaltoasemalle ja sen ympäristöön ajalle 16.4.-24.4.2016 toteutettu teos koostui osallistujien valokuviin pohjautuvasta seinämaalauksesta, prosessin eri vaiheita kuvaavista videoista, puuveistoksista sekä lukuisista eri maiden kulttuureja juhlistavista tapahtumista. Lue lisää ja tutustu projektin eri vaiheisiin T.E.H.D.A.S das community -tapahtumasivulta Facebookissa. Kuvat: T.E.H.D.A.S ja Suvi Solkio

13061946_859479947529184_4997697730997236819_n

12970863_10156707326475696_1067191419719083578_o 12973163_1042498425809237_502824829916431676_oIMG_465312970920_1034933973232349_7686835353451723572_o

Väinölän lyhyataaltoasemalle sijoittui myös Elävä Pori -hankkeen kurssi ”Taidelähtöiset menetelmät osallistamisessa ja yhteisötaiteen nykytila”, jossa aihetta avasivat oman työnsä kautta mm. kuvataiteilijat Susana Nevado ja Anne Roininen sekä kurssista vastannut projektitutkija Pia Hovi-Assad. Kuvat: T.E.H.D.A.S ja Suvi Solkio

IMG_4636

IMG_465013055424_1257096447653457_4056706626853705496_n12991007_857319284411917_7705388774964329590_n

”Oli hauskaa. Ja opimme uutta asiaa.”

Henry Merimaa kutsui kaupunkilaiset yhteisiin piirustushetkiin tallentamaan frottage-tekniikan keinoin arjen ja elinympäristön pintoja. Mukaansa tempaavia piirustustilanteita järjestettiin eri puolilla Poria, mm. kauppakeskuksissa ja kaduilla. Tutustu Hankaa mu kans -vaiheisiin hashtagin #hankaamukans kautta ja inspiroidu koittamaan itsekin! Kuvat: Henry Merimaa, Miikka Kiminki ja Anne Roininen

13063303_1275652465796812_1667958402638679839_o

13064516_948306891933758_4540230004985938516_o  13002472_1275158869179505_503116308356203167_o 12998391_1273572772671448_7449910726344610064_o

UTOPIA (EMPATIASTA)

”Että jaksaisin käydä vielä erilaisissa kuntopiireissä, uimassa ja pyöräilemässä. Toivoisin, että täällä kaupungilla säilyisi sellaisia ihmisiä, joiden kanssa viihdyn ja joiden kanssa harrastaa asioita. Mä haluan talon, jossa on paljon tummia pintoja ja lasia. Tehdä sit sellaista merkityksellistä työtä, missä konkreettisesti auttaa. Semmoisia ihmisiä, jotka ovat tyytyväisen oloisia ja joiden kanssa voi joskus muutaman sanan jutella.” Koreografi-tanssija Sari Palmgren, äänisuunnittelija Tuomas Norvio ja laulaja Janne Masalin avasivat porilaisia unelmia ja utopioita yhteisesti, mutta yhdelle kokijalle kerrallaan rakentuvan Utopia (empatiasta) -esitysteoksen myötä Porin taidemuseolla 19.4.2016.

IMG_4759 (1)

USKOMATTOMIA USKOMUSHOITOJA

Kymmenettä juhlavuottaan viettävä naistaiteilijoiden kollektiivi Piirakkakerho pystytti lauantaina 23.4.2016 avoimen saunan kulttuuritalo Anniksen pihalle. Raekuuron piiskatessa ulkona, löylyt lämmittivät ja kirvoittivat toisilleen tuntemattomien välille keskusteluja muun muassa pohjoisen piilopirteistä, unohduksiin jääneestä kasvienkeruuharrastuksesta, kotipaikoista ja unien tulkinnasta. Sielun ja ruumiin voitelua varten puolestaan sisätiloissa oli tarjolla erilaisia hoitoja ja Piirakkakerhon tapaan pullaa & kaffetta! Kuvat: Pia Bartsch ja Suvi Solkio

IMG_5006

  13048064_859976497479529_8617251988406202091_oIMG_4930